Minestrone po polsku – albo jarzynówka na włoską nutę


Okej, przyrzekam na świeżutkie szparagi z mojego stołu że to już ostatnia zupa… w tym tygodniu 🙂
Ale popatrzcie na to, no!

DSC_0456

Minestrone po polsku – zupa z młodych warzyw wszelkich z ostrym serem
– 2 plastry dobrego, wędzonego boczku
– 1 pęczek młodej włoszczyzny, razem z natką
– kilka marynowanych ostrych papryczek  (do kupienia na wagę np w sklepach arabskich, opcjonalnie)
– kilka boczniaków pokrojonych w paski
– biała część pora pokrojona w plasterki – młoda dymka pokrojona w plasterki
– kilka ząbków czosnku, drobno pokrojonych
– łodyga selera pokrojona w plasterki
– ulubione zioła, u mnie suszone: nasiona kopru, tymianek, cząber, lubczyk, majeranek
– 1 puszka dobrych pomidorów bez skórki
– ulubione młode liście: szpinak, szczaw, jarmuż – przesiekane
– mała główka młodej kapusty
– mała główka kalafiora
– kilka kropel sosu sojowego
– sól i pieprz do smaku
– ostry ser do podania, np. starty Bursztyn

Zaczynamy jak zawsze czyli: do garnka z grubym dnem… 😉
… wrzucam boczek pokrojony na małe kawałki i na niedużym ogniu powoli wytapiam z niego tłuszczyk. Do boczku dodaję młodą włoszczyznę (łodyżki i natki zostawiam na razie na boku) i pozwalam jej się lekko podsmażyć. Następnie całość zalewam wrzątkiem i dodaję natki z wloszczyzna tak, żeby nadały smaku bulionowi.

DSC_0460DSC_0462

W tym czasie rozgrzewam na osobnej patelni odrobinę oliwy i podsmażam na niej dodając kolejno: boczniaki, pora i dymkę, czosnek, seler, zioła.

DSC_0464

Do gotującego się wywaru dodaję poszatkowaną drobno kapustę i różyczki kalafiora. Wyławiam też natki a dodaję pomidory z puszki. Kiedy warzywa delikatnie zmiekną wrzucam do garnka całą zawartość patelni oraz pokrojone liście szpinaku, szczawiu i jarmużu. Zagotowuję i doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem, ewentualnie większą ilością ziół.

DSC_0471

Podaję posypaną tartym serem. Trochę zabrakło mi do tego pajdy wiejskiego chleba z masłem. Następnym razem to poprawię 🙂

DSC_0472DSC_0476DSC_0480DSC_0493

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *