Pissaladiere czyli prowansalski cebularz – z cyklu „Wypiekanie na śniadanie” 8


Na to danie ostrzyłam sobie zęby już czas jakiś. Zobaczyłam gdzieś w kulinarnym programie, zapomniałam, przypomniałam sobie, znowu zapomniałam… aż w końcu kolejna edycja „Wypiekania na śniadanie” skutecznie i ostatecznie już mi o nim przypomniała i wręcz zmusiła do wykonania 🙂 Prosty, wiejski przepis pełen intensywnych ale tanich i łatwo dostępnych składników, wywodzi się z pogranicza Włoch i Francji. Drożdżowe ciasto przypominające focaccię pokryte jest ogromną ilością duszonej cebuli, a następnie układanymi na krzyż anchois i czarnymi oliwkami. Wykarmić może całe tabuny 🙂

DSC_0276

Pissaladiere
przepis z książki „Księga smaków Prowansji” Diane Holuigue

Składniki:
250ml wody
45g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
410g mąki pszennej
2 łyżki oliwy + 80ml
szczypta soli
11/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
3-4 gałązki świeżego tymianku
sól do smaku
20 filecików anchois w oleju
18 czarnych oliwek

Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240′ przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę. Cebulę lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.

Moje modyfikacje:
– z 410 g mąki pszennej 250 g zastąpiłam mieszaniną mąk pełnoziarnistych (pszenna, żytnia i orkiszowa)

– na początku duszenia cebulę podlałam solidną ilością brandy, którą następnie odparowałam. Cebuli nie soliłam – na mój smak anchois są wystarczająco słone żeby zrównoważyć całe danie.
– gotowe danie posypałam dużą ilością świeżego tymianku dla odświeżenia dość ciężkiego i intensywnego smaku

Razem ze mną nad cebulą łzy ronili:
oczywiście Gosia ze Smaków Alzacji – organizatorka akcji
Dobrafka z Bona Apetita!
Paweł z Marder & Marder Manufacture
Dorota z Mojego małego czarowania
Iwona z Ivki w kuchni
Iza ze Smacznej Pyzy
Kinga z Małych kulinariów
Marzena z Zacisza kuchennego
Agata z Kulinarnych przygód Gatity
Monika z Niezapomnianych smaków
Paulina Buszująca w kuchni
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it

DSC_0270

DSC_0314DSC_0280

DSC_0302


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy do “Pissaladiere czyli prowansalski cebularz – z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”